betonska podlaga

Najpogostejši nosilni sloji za polaganje lesene talne obloge :

  • cementni estrih – običajen (hitro sušeč)
  • anhidritni estrih
  • lesena talna obloga
  • keramične ploščice (marmor,…) – izvedena hidroizolacija

Kvalitetno izdelan cementni estrih mora ustrezati naslednjim zahtevam :

Trdnost

Nosilni sloj za zaključno finalno leseno talno oblogo je plavajoči cementni estrih , ki doseže svojo trdnost po 28 dneh , če ni dodanih nobenih kemičnih dodatkov. Prvih 14 dni rabi estrih dodatno nego (rel. zračna vlaga , ne prepih….), da lahko kem. reakcija med sestavinami estriha doseže max. trdnost. Kvaliteta se izkaže že pri strojnem obrusu (neravnin , nečistoče, …).

Togost

Cementni estrih mora biti dovolj tog na upogib, da lahko zagotovi enakomerno porazdelitev teže po vsej površini, da ne pride do posledičnih razpok ali loma estriha.

Ravnost

Površina mora ustrezati tehničnim tolerancam za ravnost talnih cementnih oblog, katero preverimo z ravno kovinsko letvijo. Kontrolo ravnosti preverimo takoj po končanih tlakarskih delih oz. pred polaganjem parketa. V kolikor ravnost ne ustreza tehničnim zahtevam, napako odpravimo z brušenjem neravnin ali pa z nanosom izravnalne mase .

Gladkost

Površina cementnega estriha mora biti izdelana popolnoma gladko, tako da ni sledov glajenja in drugih nepravilnosti.

Čistost

Vse vrste podlag je potrebno pred pričetkom polaganja parketa (masivnega, dvoslojnega, troslojnega) očistiti vseh nečistoč in snovi, ki bi lahko povzročile odstopanje lepila od podlage.

Nenazadnje pa je v vseh primerih potrebno s strojnim obrusom odstraniti nenosilni sloj cementnega mleka. Ravno, suho, kompaktno in čisto cementno podlago, ki ustreza standardom tehnične kakovosti premažemo z ekološko neoporečno organsko smolo Green Bulding.

Suhost

Vlago v estrihu lahko izmerimo na več načinov , po karbidni metodi, ali pa po najbolj običajni gravimetrični CM metodi..

Zahtevana vlaga po CM metodi v notranjih zaprtih prostorih :

– cementni estrih : 2,2 % oz 1,7% pri talnem ogrevanju

– anhidritni estrih : 0,5 % oz. 0,3% talno ogrevanje

– lesena podlaga : 8% 2%

– keramične ploščice, marmor in drugi naravni kamni (izvedena hidroizolacija)

Pred odvečno ali zapoznelo vlago v estrihu se zavarujemo z ekološko organsko smolo PU31 in DD razredčilom. Po celotni površini je potrebno nanesti vsaj tri nanose oz. odvisno od vlažnosti. Čas sušenja cem. estriha je odvisen od večih faktorjev :

– debelina estriha

– kvaliteta estriha

– relativna zračna vlažnost v prostoru …

Če so vsi pogoji za sušenje estriha optimalni in v cementnem estrihu ni kem. dodatkov lahko čas sušenja izračunamo po formuli S = a x a x 2

Razpokanost

se največkrat pojavi na delih, kjer so izvedene neustrezne delitacijske rege oz. jih sploh ni, neustrezna nega (sušenje)… Večje razpoke saniramo s kovinskimi sponami in epoksi smolo. Manjše razpoke pa so posledica običajnega krčenja pri sušenju estriha.

Poroznost

V kolikor je cementni estrih preveč porozen ima le ta slabšo tlačno trdnost. Prekoračeno dovoljeno stopnjo poroznosti enostavno izmerimo s kapljico vode in časom upijanja.

Skupek vseh komponent jamči za kakovostno cementno podlago, ki služi za polaganje finalne parketne obloge.