gradnja

vgradnja parketaVas zanima, kako poteka pravilna vgradnja parketa? Kakšen je ustrezen postopek za njegovo montažo, je odvisno od tega, kakšnega izberete. Vsaka vrsta namreč zahteva nekoliko drugačen način montaže, od tega, kako bo potekala montaža, pa je odvisno tudi njeno trajanje. Vedno pa je treba upoštevati tudi to, da je pred začetkom dela treba ustrezno pripraviti tudi podlago, ki mora biti ravna in očiščena.

Postopek polaganja

Vgradnja parketa mora biti strokovna, pri delu pa je potrebne veliko natančnosti, da je delo opravljeno tako, kot je treba. Postopki polaganja se razlikujejo od vrste do vrste, zato je zelo pomembno, da se polagalec spozna na različne postopke polaganja in točno ve, kaj mora upoštevati, da bo rezultat čim boljši. Pri tem je nujno treba upoštevati tudi navodila proizvajalca oziroma se s ponudnikom parketa posvetovati o tem, kakšen je ustrezen postopek za vašo vrsto. Če je v prostoru položeno talno ogrevanje, je treba postopek polaganja temu prilagoditi.

Polaganje masivnega parketa

Vgradnja parketa iz masivnega lesa je zahteven proces, ki zahteva kar nekaj časa, predvsem pa veliko znanja in upoštevanje vseh pravil, ki poskrbijo za dober rezultat. Že samo priprava podlage lahko vzame kar nekaj časa, saj je treba poskrbeti, da je ta ravna, čista in suha. Na njej je treba poravnati vse nepravilnosti, ki lahko bistveno vplivajo na to, kako dobro bo talna obloga položena. Nato se začne samo polaganje, pri čemer je treba vnaprej premisliti o tem, kako bodo razporejene posamezne deščice oziroma kakšen vzorec bodo tvorile. Po tem pa sledi še brušenje, lakiranje itd., s čimer se poskrbi za končno obdelavo in zaščito.

Polaganje gotovega parketa

polaganje parketaNekoliko lažji je postopek pri polaganju gotovega parketa, saj je ta že pripravljen na vgradnjo. Samo polaganje je tako veliko bolj preprosto, čeprav je ustrezna priprava podlage še vedno nujna. Prav zaradi slednje se lahko postopek polaganja nekoliko podaljša, vendar pa kljub temu vse skupaj običajno traja približno en teden ali celo manj časa. Pri tem se lahko gotovi parket lepi na podlago ali pa ne, odvisno od tega, za kaj se odločimo, če pa se že odločimo za lepljenje, je zelo pomembno, kakšno lepilo uporabimo v ta namen.

 

 

KONTAKTNI PODATKI:

ONIS d.o.o.
Dunajska cesta 116
1000 Ljubljana

Telefon: 01 566 22 97 | 01 566 22 98

E-pošta: info@onis.si

Spletna stran: www.onis.si