gradnja
parketi Ljubljana

parketi – Onis.si

Parketi nas očarajo z naravno lepoto lesa, ki je zagotovo čudovit material. Pri tem imamo na voljo številne možnosti, ki jih je celo več kot različnih vrst lesa, saj je vsaka vrsta lesa na voljo v različnih odtenkih in obdelavah, poleg tega pa je na razpolago tudi več tipov parketa – lamelni, večslojni, masivni, ribja kost in tako dalje. Na končni videz pa vpliva tudi to, za kakšno končno obdelavo se odločimo, pri čemer imamo poleg klasičnega lakiranja na voljo tudi možnost oljenja.

Oljeni parketi

V zadnjem času so izredno priljubljeni postali oljeni parketi, pri katerih je naravnost lesa še bolj poudarjena, saj ta ni prekrita z lakom. Poleg tega imajo zaradi odsotnosti laka tudi nekoliko bolj mat videz, ki je marsikomu bolj všeč, hkrati pa so bolj naravni in prijetni tudi na otip, zato je bosta hoja po njih čisti užitek.

Vzdrževanje in čiščenje

Marsikomu so oljeni parketi zelo všeč, a ga skrbi, kako je z njihovim čiščenjem in vzdrževanjem. Vendar pa v resnici samo čiščenje in vzdrževanje ni tako zahtevno. Pomembno je, da za čiščenje uporabljamo temu namenjena čistila, ki so zelo blaga oziroma vsebujejo tudi olje, ki skrbi za to, da tla ostanejo zaščitena pred večjimi madeži, vlago, umazanijo ter se ne izsušijo. Oljenih lesnih tal ne smemo preveč močiti, saj jih to izsuši, sicer pa olje skrbi za to, da so tla dobro zaščitena.

Kdaj je potrebno ponovno oljenje?

V primeru, da se zaščitni sloj z leti izrabi, je potrebno ponovno oljenje. To se lahko naredi ročno, še bolje pa strojno, kar je hitreje in še bolj učinkovito. Pomembno je le, da pred samim postopkom oljenja tla čim bolj natančno posesamo in očistimo z ustreznim čistilom ter nov sloj olja nanje nanesemo šele, ko so tla spet popolnoma suha. Pri tem je zelo pomembno tudi to, kakšno olje izberemo – to naj bo čim bolj naravno, hkrati pa takšno, da tlom nudi čim boljšo zaščito. Veliko izbiro različnih olj za zaščito lesenih tal lahko najdete na spletni strani onis.si, kjer vam pri izbiri lahko tudi svetujejo.

 

KONTAKTNI PODATKI:

ONIS d.o.o.
Dunajska cesta 116
1000 Ljubljana

Telefon: 01 566 22 97 | 01 566 22 98

E-pošta: info@onis.si

Spletna stran: www.onis.si