gradnja

Najboljše vrste parketa

Kakšne vrste parketa so na voljo na tržišču in katere med njimi so najboljše? Kakšne so njihove lastnosti oziroma glede na kaj se razlikujejo? Ali je njihova kakovost odvisna predvsem od vrste lesa ali pa so morda pomembne tudi druge njihove lastnosti? Na kaj moramo paziti, če imamo vgrajeno talno gretje in ali so lesene talne obloge sploh primerne za kombiniranje z njim?

Lesene talne obloge različnih vrst

Lesene talne obloge so lahko različnih vrst. Teh je dandanes na voljo več kot kdaj koli prej, zato je izbira res velika. Med različnimi možnostmi tako lahko poiščete točno tisto, ki najbolj ustreza vašim zahtevam in željam oziroma prostoru, v katerega želite vgraditi nova tla. Katere vrste parketa poznamo? Na voljo so vam:

  • dvoslojni gotovi,
  • večslojni gotovi,
  • ribja kost,
  • masivni mozaični,
  • klasični masivni,
  • industrijski ali tehno,
  • lamelni,
  • panelni troslojni.

Poleg tega pa so vam na razpolago tudi različni dodatki, kot so stenske obrobne letvice iz lesa, aluminija, pvc-ja ali mdf-ja, ki so pomembne tako iz funkcionalnega kot estetskega oziroma dekorativnega vidika, ter bordure in intarzije, torej dodatni elementi, s katerimi lahko polepšate tla oziroma iz njih izdelate obrobo.

Vrste parketa za talno gretje

Parket za talno gretjeČe imate v prostoru položeno talno gretje, je zelo pomembno izbrati ustrezno talno oblogo. Ta mora imeti dobro toplotno prevodnost, pri čemer les poleg nekaterih drugih materialov prav tako predstavlja dobro izbiro. Seveda pa je zelo pomembno, kakšen les izberemo. Pri tem je bolj kot sama vrsta pomembno to, kakšne debeline je. Če je namreč debelina lesa prevelika, talno gretje ne bo imelo takšnega učinka oziroma bodo tla pri ogrevanju manj topla, kot bi bila, če bi bil les nekoliko manjše debeline. Zaradi tega je pri izbiri treba biti pozoren na to.

Poleg tega je treba biti pazljiv tudi pri izbiri lepila, ki mora biti čim bolj elastično in dobro prenašati temperaturne spremembe, do katerih prihaja pri ogrevanju s talnim gretjem. Razen tega pa so sodobne vrste lesenih talnih oblog večinoma prilagojene kombiniranju s talnim gretjem, kar pomeni, da boste imeli tudi v primeru vgradnje takšne talne obloge na cevi za toplovodno gretje še vedno na izbiro ogromno različnih možnosti.

 

 

KONTAKTNI PODATKI:

ONIS d.o.o.
Dunajska cesta 116
1000 Ljubljana

Telefon: 01 566 22 97 | 01 566 22 98

E-pošta: info@onis.si

Spletna stran: www.onis.si