električni radiator

Kako močan električni radiator potrebujete?

Če želite, da bi električni radiator deloval efektivno, je treba izbrati primerno moč. Kolikšna moč je potrebna oziroma koliko W moči zadostuje za ogrevanje enega kvadratnega metra prostora? Je treba pri izbiri ustrezne moči upoštevati še kaj ali pa je dovolj, če ob tem upoštevate zgolj samo kvadraturo prostora?

Za ogrevanje potrebujete vsaj 400 W

400 W je nekje minimalna moč, ki jo mora imeti električni radiator, Električni radiatorji Glamox (3)če hočete z njim ogrevati nek prostor. Manjša moč v ta namen enostavno ne zadostuje, že omenjenih 400 W pa je seveda dovolj le za ogrevanje manjših prostorov, ki nimajo prevelike kvadrature in ki imajo standardno višino stropov. Pri izbiri moči grelnika je namreč treba upoštevati tudi to, saj je treba ogreti ves zrak v prostoru. 400 W tako zadostuje zgolj za tiste resnično najmanjše prostore, velike 3 do 5 kvadratnih metrov. Če gre za hladen in slabo izoliran prostor, v katerem je tudi okno, ki ne tesni najbolje, potem pa je tudi za takšno kvadraturo bolje izbrati nekoliko večjo moč. Ta naj znaša vsaj 500 ali 600 W.

Povprečen prostor za gretje potrebuje vsaj okrog 1000 W

Električni radiator z močjo okrog 1000 W je primeren za ogrevanje povprečno velikih prostorov. Ti naj bi bili veliki okoli 10 kvadratnih metrov. Pri tem pa je zelo pomembno tudi, kakšen je namen uporabe prostora in kaj v njem počnete. Večinoma se priporoča, da je kopalnica nekoliko toplejša od ostalih prostorov, spalnica pa nekoliko hladnejša od bivalnih prostorov, kar pa ne velja za otroško sobo, v kateri otroci veliko časa preživijo tudi čez dan. Pa tudi to, kolikšna notranja temperatura vam zadostuje, saj smo ljudje glede tega zelo različni.

Električni radiator z višjo močjo za večje prostore

Pri še večjih prostorih pa bo za ogrevanje potrebna še večja moč, pa naj si gre za 1200, 1500 ali celo 2000 W. Koliko moči točno boste potrebovali, je odvisno od velikosti prostora, pa tudi od vaših potreb. Pri tem se boste morda vprašali, zakaj ne obstajajo grelniki s še višjo močjo – zato ker takšnih ne potrebujete. Pri večjih prostorih je namreč veliko pametneje kot zgolj en grelnik uporabljati dva ali več grelnikov, ki jih primerno razporedimo po prostoru. Tako bo ogrevanje potekalo najbolj optimalno.

Izberite najbolj primerno moč!

Kako torej izbrati najbolj primerno oziroma optimalno moč grelnika? Kolikšna moč je dovoljšna za nek prostor oziroma kako izbrati najbolj ustrezno moč, da bo električni radiator dovolj dobro poskrbel za udobje pri ogrevanju? Za orientacijo in lažje odločanje:

  • če je prostor manjši od 5 kvadratnih metrov, bo za njegovo ogrevanje običajno zadostovalo približno od 400 do 500 W moči,
  • če je prostor velik 10 kvadratnih metrov ali več, potem za njegovo gretje izberite grelnik, ki ima več kot 1000 W ogrevalne moči,
  • če je prostor velik 20 kvadratov, bo za njegovo ogrevanje potrebna še enkrat večja moč, kot pri segrevanju desetih kvadratnih metrov, torej je treba izbrati grelnik, ki ima vsaj 2000 W moči,
  • če je prostor še večji od 20 kvadratnih metrov, samo en grelnik navadno ne bo zadostoval, ampak velja v takšnem primeru razmisliti o namestitvi dveh ali več grelnikov v njem, saj se bo tako toplota najbolje razporedila po celotnem prostoru, ogrevanje prostora pa bo na tak način najbolj učinkovito.