ogrevanje_hise

Električni radiatorji z učinkovitim delovanjem

Eno najbolj pogostih vprašanj, ko je govora o gretju z električno energijo, je gotovo to, koliko elektrike za ogrevanje porabijo električni radiatorji. Pri tem tega ni težko ugotoviti, saj jo porabijo točno toliko, kot je njihova moč – pri pretvarjanju elektrike v toploto so namreč zelo učinkoviti, saj jo na tak način pretvorijo več kot 99 % – torej praktično vso.

Koliko boste plačali za ogrevanje na elektriko?

električni radiatorjiTega, kakšno porabo imajo električni radiatorji, tako ni težko izračunati – treba je le pogledati, kakšna je moč določenega modela. Pri tem ima večina proizvajalcev na spletni strani ali v specifikacijah pri določenem modelu navedeno tudi to, kakšno moč potrebujete, da ogrejete določeno kvadraturo. Na tak način lahko enostavno ugotovite, kako zmogljiv grelnik bi potrebovali, ter to, koliko vatov oziroma koliko energije boste porabili za ogrevanje. To, koliko boste plačali za ogrevanje na elektriko, pa je odvisno od tega:

  • kakšen grelnik boste izbrali,
  • kakšno moč bo imel izbrani grelnik,
  • na kakšno temperaturo ga boste nastavili,
  • kako pogosto ga boste uporabljali,
  • kakšna bo siceršnja temperatura v prostoru (kar je odvisno tako od zunanje temperature kot tudi od izolacije, kakovosti oken itd.)
  • po kakšni ceni vam elektro podjetje zaračunava elektriko ipd.

Kakšni električni radiatorji porabijo najmanj?

električni radiatorji za kopalnicoKot rečeno, je poraba, ki jo imajo grelniki, ki delujejo na elektriko, odvisna predvsem od njihove moči. Zato je pomembno, da izberete grelnik z optimalno močjo glede na velikost prostora, ki bi ga radi ogrevali. Če je prostor zelo velik, se vam vanj splača namestiti dva grelnika, saj bo tako porazdelitev toplote najboljša, hkrati pa boste lahko po potrebi en grelnik tudi ugasnili ter tako zmanjšali porabo energije, če bo to potrebno. Če je le možno, poskrbite tudi za čim boljšo izoliranost prostora, saj to veliko pripomore k lažjemu vzdrževanju primerne temperature v njem.

Prav tako pa je pomembno, da izberete učinkovit grelnik. Zelo pomemben je tudi termostat, ki mora biti čim bolj precizen, hkrati pa je dobro, če ima izbrani grelnik tudi senzorje, s katerimi zazna ne le spremembe temperature v prostoru, ampak tudi to, da je nekdo vstopil v prostor, da so odprta okna ali vrata ipd. Tako se bo na te spremembe temperature lažje hitreje odzval.

 

 

GENERALNI UVOZNIK IN ZASTOPNIK ZA SLOVENIJO:

SILENOS, trgovsko zastopniško podjetje d.o.o.
Kozje 138a
SI-3260 Kozje

Modra številka: 080 88 20
E-mail: info@silenos-ogrevanje.si

Spletna stran: www.silenos-ogrevanje.si