gradnja

Danes obstajajo že tako raznolike rešitve za odvodnjavanje meteornih voda, da je z njimi možno urediti prav vsako površino. Zaradi tega je velika škoda, da na številnih površinah za to še vedno ni poskrbljeno, saj bi se to s sodobnimi sistemi, ki so zasnovani ravno v ta namen, dalo enostavno urediti tako, da ne bi bilo težav. Če razmišljate o vgradnji takšnega sistema, potem boste v članku izvedeli, kakšne vrste sistemov so vam na voljo. 

Točkovni in linijski sistemi 

odvodnjavanje meteornih vodaRešitve za odvodnjavanje meteornih voda se v osnovi delijo na točkovne in linijske. Točkovni sistemi so zasnovani tako, da se vsa voda steka v eno točko – na primer v odtočni jašek, kamor nato ponikne. Pri linijskih sistemih pa se deževnica zbira vzdolž kanalete ter nato po njej odteče do mesta, kjer ponikne v zemljo. V sodobnem času prednjačijo linijski sistemi, saj so se v praksi izkazali za zelo učinkovite pri obvladovanju tudi večjih količin padavinske vode, zato spadajo med najboljše rešitve za odvodnjavanje meteornih voda, ki omogočajo izredno učinkovito odvodnjo. 

Različni materiali in druge možnosti 

odvodnjavanje meteorne vodeNa voljo so sistemi, ki so lahko narejeni iz različnih materialov. Od materiala je odvisna robustnost sistema in to, kako bo ta prenašal zunanje dejavnike ter obremenitve, zato je ustrezen material bistvenega pomena. Pri tem pa se ne sme pozabiti, da so kanalete običajno sestavljene iz samega telesa kanalete, torej kanala, po katerem odteka voda, ter rešetke, ki ta kanal prekriva ter ga ščiti pred vdorom umazanije, listja, kamenčkov itd. Tudi izbiri ustrezne rešetke in materiala, iz katerega je narejena, je smiselno posvetiti kar nekaj pozornosti – če material rešetke na primer ni odporen na korozijo, bo rešetka sčasoma spremenila svoj izgled, nekateri materiali so na primer občutljivi na sol za posipanje cest itd. Treba je torej poskrbeti za to, da so vsi elementi izbrane rešitve za odvodnjavanje meteornih voda narejeni iz materialov, ki so čim bolj odporni tako na obremenitve kot na razne vremenske in druge zunanje dejavnike. 

 

 

KONTAKTNI PODATKI:

HAURATON d.o.o.
Zbiljska cesta 4
1215 Medvode
Slovenija

Telefon: +386 1 361 78 33
Email:info@hauraton.si

Prodajna mesta
Spletna stran:www.hauraton.si