gradnja

Najem viličarja je pogosta storitev, za katero se odločajo zlasti mlada oziroma na novo nastala podjetja, saj jim to omogoča številne prednosti. A še preden se odločijo za to, se je treba vprašati, katera vrsta viličarja jim lahko pri delu najbolj koristi.

Ko torej kupujete ali najemate oziroma si izposojate viličar, morate pri tem upoštevati kar nekaj pomembnih zadev. Ena od pomembnejših je seveda tudi vrsta pogonskega medija oziroma energenta, ki bo gnal izbrani viličar. Glede na pogonski medij se viličarji delijo na plinske, bencinske, dizelske in električne.

Spoznajte prednosti električnega viličarja

Najem viličarja najpogosteje vključuje izposojo električnega viličarja, saj tovrstna naprava lahko ponudi številne prednosti. Med drugim ne povzroča izpušnih plinov in je zato za okolje prijaznejša naprava. Obenem pa so električni viličarji primernejši za uporabo v zaprtih prostorih – zlasti tam, kjer je prezračevanje omejeno.

Za najem viličarja na elektriko se splača odločiti tudi zato, ker je njegovo delovanje tiho. V primerjavi z dizelskim ali plinskim viličarjem se električni skorajda ne sliši. To pomeni, da uporaba viličarja na elektriko zmore drastično zmanjšati hrup v delovnem prostoru. Slednje pa lahko izjemno blagodejno vpliva na počutje vseh zaposlenih.

Za električne viličarje praviloma velja, da so manjši v primerjavi z viličarji z notranjim zgorevanjem. Pogonski motor in druge električne komponente so namreč bistveno manjše dimenzije. Prav tako električni viličar ne potrebuje rezervoarja za gorivo. Njegova manjša velikost mu daje prednost pri uporabi v ožjih, zaprtih pa tudi težje dostopnih mestih. Ima namreč izvrstne manevrske sposobnosti.

Nizki stroški vzdrževanja in nizki skupni stroški uporabe

Najem viličarja na elektriko je priljubljeno tudi zato, ker naprava praktično ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Če naprava vključuje klasično svinčeno baterijo, je potrebno poskrbeti, da je nivo kisline v sami bateriji zadosten. Če pa ima viličar litij-ionsko baterijo, je to še toliko bolje, ker takšen tip baterije ne potrebuje prav nobenega dodatnega vzdrževanja.

Glede na to, da viličarji na elektriko ne potrebujejo nobenega posebnega vzdrževanja in ker je cena za energent – za elektriko – še vedno precej bolj ugodna v primerjavi s fosilnimi gorivi, so torej skupni stroški uporabe električnega viličarja praviloma izjemno nizki.

Spoznajte slabosti električnega viličarja

Kljub temu da je najem viličarja na elektriko tako priljubljena storitev, je treba vendarle omeniti tudi slabosti takšne naprave.

Dejstvo je, da na baterije in na njihovo življenjsko dobo lahko vplivajo najrazličnejši zunanji dejavniki, na primer vlažnost, nihanje temperature. To je eden od ključnih vzrokov, zakaj je električni viličar najbolj primeren za uporabo v zaprtih, suhih prostorih.

Potrebno je poudariti tudi to, da je pri nakupu ali najemu električnega viličarja na začetku malenkostno višja investicija. Še posebej novi električni viličarji, ki vključujejo litij-ionsko baterijo, so nekoliko dražji v primerjavi z viličarji z motorji z notranjim izgorevanjem. Tudi v tem primeru morate upoštevati, da so sami stroški uporabe naprave precej nižji v primerjavi z uporabo plinskega ali pa dizelskega viličarja. Na naložbo pa morate seveda obvezno gledati skozi celotno življenjsko dobo naprave.

Lahko rečemo, da so viličarji na elektriko dandanes tako priljubljena izbira kot na primer električni avtomobili. Nov električni viličar z litij-ionsko baterijo je odprt povsem novo dimenzijo uporabnosti viličarjev na elektriko.

 

KONTAKTNI PODATKI:

UNISEL d. o. o. PE Ljubljana
Dolenjska c. 318, 1291 Škofljica

Telefon: +386 (0)51 305 305

Email: info@unisel.si

UNISEL d. o. o. PE Nova Gorica
Grčna 1, 5000 Nova Gorica

Telefon: +386 (0)51 305 305
Email: info@unisel.si

Spletna stran: www.unisel.si